2007. november 15., csütörtök

Anzac, az ausztrál aprósüti

Mivel a könyve rövid idő alatt nagy kedvencem lett, a minap az Interneten is rákerestem, ki is ez a Kurma dásza. Kiderült, hogy honlapja is van, meg blogja is, tele jobbnál jobb receptekkel. Ezek egy része a könyveiből való (merthogy többet is írt), egy részét meg olvasói levelekre válaszolva írja le. Nagyon közvetlen, jó humorú pasi, és persze fantasztikus dolgokat művel a konyhában.

A netes gyűjteményéből választottam ezt a receptet – aztán persze alakítottam rajta egy picit, de nyugi, elrontanom nem sikerült :-))) A kóstolás közben meg támadtak még egyéb ötleteim is, hogy mit lehetne még módosítani ahhoz, hogy kicsit karácsonyi jellege legyen. Mert ugye rohamosan közelednek az ünnepek, ahogyan arra Siccike linkgyűjteménye finoman felhívta a figyelmemet...

Recept: Anzac (ausztrál aprósütemény)

Hozzávalók: 1 bögre (250 ml) zabpehely, 1 bögre Graham liszt, ¾ bögre kókuszreszelék, 12 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál szódabikarbóna, kb. 1 dl forró víz, 1 evőkanál folyékony édesítő.

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban összekeverem a zabpelyhet, a lisztet és a kókuszreszeléket.
  2. Egy lábasban kis lángon megolvasztom a vajat és a mézet.
  3. A szódabikarbónát feloldom 2 evőkanál forró vízben, majd a habzó keveréket az olvasztott vajhoz öntöm, és összekeverem. Majd az egészet a szilárd hozzávalókhoz öntöm, és ezekkel is jól elkeverem. Ha nagyon száraz, akkor még kevés forró vizet öntök hozzá.
  4. Kézzel kis golyókat formázok a masszából, és vajas sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. (Nekem 45 darab lett, de ez nyilván az egyes sütik méretétől függ; az eredeti receptben 24 volt, gondolom, jóval nagyobbak.)
  5. Előmelegített sütőben 150 fokon 20 percig sütöm őket. Akkor van kész, ha már a tetejük is szép barna. Úgy tapasztaltam, hogy ha még nem eléggé sültek meg, akkor erőteljesen érezni bennük a szódabikarbóna ízét. A tepsin hagyom hűlni őket.
  6. Jól záródó fémdobozban tárolom, már ami el nem fogy a kóstolgatáskor, meg teával, meg csak úgy... :-)

Mivel két tepsivel lett, adta magát az ötlet, hogy kipróbálom a hőlégkeverést az új sütőmben. A fölső tepsiben remekül meg is sült a fent írt paraméterek szerint, az alsóban maradt egy kicsit halványabb. Aztán leesett, hogy nem csak hőlégkeverést, de grillt is kapcsoltam rá :-) Az alsó tepsit pedig kóstolás után még visszatettem egy kicsit felülre. Nem hiába volt úgy az eredeti receptben, hogy a fölső sínen kell sütni...

Igen, szóval amit módosítottam: fehérliszt Graham lisztre, juharszirup mézre, 1 bögre cukor 1 evőkanál folyékony édesítőre. Valószínűleg a lisztcsere miatt kellett az eredeti 2 evőkanálnyi víznél több.

Amit majd ki akarok próbálni: kókuszreszelék helyett darált diót vagy mogyorót, a zabpehely egy része helyett pedig apróra vágott aszalt gyümölcsöt rakni bele, és valamilyen fűszerezéssel feldobni (őrölt fahéj vagy szegfűszeg, esetleg mézessütemény-fűszerkeverék).

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails