2007. november 3., szombat

Rakott zöldségek sajtmártásban

Ma igen sok féle finom, friss zöldséghez jutottam a piacon. Zömmel olyanok voltak, amik nem nőttek ugyan túl nagyra, de a fagyok elől betakarították őket, s szinte jelképes áron kínálták darabra. Nosza, került a kosárba répa, gyökér, zeller, karalábé, karfiol, apró cékla, káposzta, kelkáposzta, sőt, még egy kis csicsóka is.

Itthon meg kezdődött a kombinálás, hogy a meglévő készleteimmel kiegészítve mit is lehetne kihozni ebből a sok jóból.

Végül ez lett az egyik. A céklát azért kihagytam, mert nem vágytam pink színű rakottasra, meg a káposztákkal és a csicsókával is más terveim lettek, de erről majd máskor. Hozzáraktam viszont a társasághoz egy kis krumplit és sütőtököt, meg egy kevés zöldbabot a fagyasztóból (önálló ételnek már kevés lett volna). De tulajdonképpen szinte bármiből el tudom képzelni ezt az ételt, és emiatt maradékok eltakarításához is ideális.

Szép is lett, meg finom is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Kihűlve össze is állt úgy, mint ahogy könyvekben meg magazinokban szokott lenni a képen a rakottas. Frissen persze kicsit széthullósabb volt, ez látszik a mellékelt fotón is. Hiába, no, frissen szoktam lefényképezni a főztjeimet, csak épp annyit várva, hogy az objektívet ne gőzöljék össze, mert utána fennáll az elfogyás veszélye :-)

Recept: Rakott zöldségek sajtmártásban

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz; 1 pohár = 250 ml): 2 liter falatnyi darabokra vágott vegyes zöldség, 10 dkg vaj, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, 2/3 pohár liszt, 5 pohár meleg tej, 2 teáskanál só, ¾ teáskanál őrölt fehérbors, 25 dkg reszelt sajt, 2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez és az étel tetejére, petrezselyemzöld a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazékba rakom a zöldségeket, kevés vizet öntök aljuk, és fedő alatt enyhén megpárolom őket. (Akkor jó, ha egy nagyobb darabot megszúrva nehezen, de belemegy a villa.)
  2. Közben elkészítem a sajtmártást: Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, majd a tűzről levéve belerakom a szerecsendiót és belekeverem a lisztet. A tűzre visszarakva felöntöm a meleg tejjel, és állandó kevergetés mellett felforralom, majd kis lángon besűrítem. Hozzáadom a sót, a borsot, és a reszelt sajt felét.
  3. Összekeverem a párolt zöldségeket (lé nélkül) és a sajtszószt, majd kivajazott tűzálló tálba öntöm, és rászórom a sajt másik felét, valamint vajdarabokat rakok a tetejére.
  4. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a tetején kicsit megpirul a sajt (kb. fél óra). Eközben a zöldségek is megpuhulnak.
  5. Petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 72. oldal

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails