2008. október 1., szerda

Szőlő minden mennyiségben

Idén olyan kedvező áron lehet jó minőségű szőlőhöz jutni a piacon, hogy nem csak friss fogyasztásra meg bizonyos dzsemek édesítéséhez vettem, hanem must készítéséhez is.

A prés Dédi Mama örökségéből való, sok-sok nyugalmas év után lett ismét munkára fogva.

A leszűrt must tartósítására két módszert találtam:
  • hőkezeléssel, tartósító nélkül (mint az ivóleveket szoktam)
  • hőkezelés nélkül, tartósítóval
Most ez utóbbit választottam, nátrium-benzoátot kevertem hozzá a tasakján lévő adagolási útmutató szerint. A sufni alsó részében, egyenletes hűvös helyen vannak a jól bedugaszolt üvegek. Mamánál előfordult, hogy karácsonyra is maradt kiforratlan must (ő is hasonló módon rakta el, csak akkoriban még szalicillel). Remélem, nekem is sikerül eltartanom addig, legalább egy üveggel :)

De amit tartósítás nélkül, frissen megiszok, az a biztos! :)))

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails