2009. január 24., szombat

Csicsókás lepény füstölt parenyicával

Az aktuális BBD forduló témája (kenyerek sajttal) miatt kerestem elő nemrégiben ezt a receptet. Aztán ma találtam egy adag régebbi csicsókát, amit leginkább héjában megfőzve bírtam elképzelni. Ez most nem volt annyi, hogy pürének elég legyen (meg annyira nem is akartam most ismétlést ebből), pogácsába viszont épp megfelelt.

Végül nem csak a tésztát, hanem a "fehér pizza" és a pogácsa receptjét is összegyúrtam, és ezt sütöttem ki belőle:

Készítettem egy adagot a csicsókás pogácsa tésztájából, olvasztott vaj helyett most szűk 1 dl étolajjal (tehát 1 dkg élesztő, 1 dl víz, egy kis méz, 25 dkg főtt csicsóka, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 dl étolaj, 1 evőkanál őrölt lenmag és másfél teáskanál tengeri só került bele). Elég lágy lett, de mivel nem szándékoztam nyújtani és szaggatni, így hagytam.

Mikor megkelt, kiolajozott tepsibe egyengettem kézzel (így nem kell nyújtódeszkát és nyújtófát mosogatni utána, nem kell bűvészkedni a tepsibe emeléssel, és nincs leeső tésztaszél sem). Rákentem egy kis doboz (175 g) natúr joghurtot (a krémsajt jó ideje felejtő nálam, tejföl meg nem volt itthon - de a joghurt is tökéletesnek bizonyult), megszórtam egy kis zöldfűszer-keverékkel (szárított oregánó, bazsalikom, rozmaring és kakukkfű volt benne), majd kiraktam 1 guriga (kb. 20 dkg szokott lenni) füstölt parenyicából vágott csigákkal. (Előbb letekertem a sajtot, aztán ismét fel, és úgy vágtam szeletekre; aztán azokat húztam szét laza csigákká. Az egybe sajtból vágott szeleteket egyesével szerintem nehezebb épségben letekerni - még nekem is, aki világéletében úgy ette a kakaós csigát, hogy szépen letekergette :)

Nálam 180 fokos sütőben 30 perc kellett neki, hogy az alja enyhén barna legyen, és a sajt is megpiruljon a tetején. (Ezúttal az előmelegítés is megvolt, mert tököt sütöttem előtte.)

Szép is lett, meg finom is. Soha rosszabb véget a fonnyadó csicsókáknak! :)

Egy kis pohár vörösbor is jólesett utána.

1 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Hú, ez nagyon tetszik. Ránézésre is gyönyörű, és biztosan finom. Egészen "rusztikus" külsőt sikerült alkotnod, ahogy mostanában mondják. S bár nagyon ritkán iszom alkoholt, el tudom képzelni, hogy ehhez egy pohár bor finom lehet.
Egészen különleges, lenyűgöztél (megint).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails