2009. május 31., vasárnap

Tepsis újkrumpli gombával


5 nagy szem (szűk 1 kg) újkrumplit körömkefével megsikáltam (így lejöttek a héjából a foszladozó darabok, de nem kellett meghámozni), alaposan lecsepegtettem, majd felszeleteltem (ezúttal egy speciális, hullámos vágóval – ennek hiányában késsel is lehetett volna; ez az eszköz is a ’nem létkérdés, de azért néha jó’ kategória). Egy nagy tepsit (a gáztűzhely tepsijét) vékonyan kiolajoztam. Beleszórtam a krumpliszeleteket, megcsorgattam őket még egy kis olajjal (ezúttal napraforgóolajat használtam), és kézzel összeforgattam (ez egy ilyen kézápoló étel :) Enyhén sóztam, majd betettem a sütőbe, és begyújtottam a legnagyobb lángon. Időnként egy falapáttal átkeverve megsütöttem (kb. 20-25 perc, 2-3 keverés). A végén rászórtam 1 kis csokor összetépett petrezselyemzöldet és 10 dekányi reszelt parenyicát (vegán változatban elhagyható, anélkül is finom), és ezzel is sütöttem még pár percig.

Közben ½ kg apró csiperkegomba tönkjeit kivágtam (és félretettem későbbi, egyéb hasznosításra). Vastag aljú, mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, és rádobtam a gombafejeket. Időnként átkeverve gyorsan megpirítottam őket, ügyelve rá, hogy még ne dobják ki a levüket (mindössze pár perc!). Kevés sóval és frissen darált tarkaborssal ízesítettem, a végén pedig egy kis összetépett petrezselyemzöldet is kevertem még hozzá.

Tálaláskor a tányér közepére lapátoltam a krumplit, köréje raktam a sült gombát, a szélére pedig friss zöldpaprikát karikáztam. 2 bőséges adag. A krumplit nem csak így gombával, hanem más ételek köreteként is el bírom képzelni. „Öreg” krumpliból is működik, csak azt már esetleg meg kell hámozni (bár én azt is nagyon szeretem héjasan, csak jó alaposan megcsutakolva).

* * *

Ezt a receptet küldöm a Cukroskata által kiírt VKF! fordulóra, melynek témája a krumpli.

További krumplis kedvenceim:

Amiből mostanság gyakran van ismétlés:
Tejszínes-krumplis kenyér

Amik a BlogCounter szerint a legnépszerűbbek:
Rösti: innen indultam, idáig fejlesztettem, és szerintem pasztinákkal is érdemes kipróbálni
Héjában sült krumpli - nagyobbakból meg Csíkos krumpli

Alternatív, vega rakott krumpli változatok:
Zakuszkával rakott krumpli
Rakott burgonya Góranga módra (akár így is)

Krumplis piték:
Zöldtészta-rakottas
Zöldséges pite

Egyéb "alapételek" szerintem:
Paprikás krumpli
Krumplis tészta
Fűszeres sült krumpli

Még további krumplis receptjeim a krumpli címkénél.

1 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik, főleg, hogy sütőben sütötted meg a krumplit. A gombát legjobban én is így szeretem, s bár a tönköket én is kiszedem, együtt sütöm a fejekkel.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails