2010. február 14., vasárnap

Paradicsomos-babos zöldségegytál (vegán)

Ízletes és tartalmas téli fogás:


Éjszakára beáztattam egy bögre fehér szárazbabot, másnap pedig friss vízben puhára főztem.

Közben elkészítettem a zöldséges alapot: Meghámoztam és kis hasábokra, illetve kockákra vágtam 3 nagy répát, 3 petrezselyemgyökeret, 1 közepes zellert és 5 kis krumplit (feldarabolva bő 1 liter zöldség).

Nagy fazékban kevés olívaolajat melegítettem, majd enyhén átpirítottam rajta az előkészített zöldségeket. Ezután hozzáadtam 1 doboz (400 g-os) hámozottparadicsom-konzervet, kb. 1 dl vörösbort, plusz annyi vizet, hogy éppen ellepje. Miután felforrt, kis lángon, lefedve főztem. Néhány megroppantott borókabogyóval, egy kis csokor kakukkfű leveleivel, 1 teáskanál sóval és 1 teáskanál őrölt pirospaprikával fűszereztem.

Amikor még épp haraphatóak voltak a zöldségek, hozzáadtam a megfőtt szárazbabot, valamint egy fél üveg (720 ml-es üveg fele) zöldbab befőttet a leve nélkül (a másik felét savanyúságként ettem meg pár napja, amúgy nyugodtan mehetett volna bele egész üveggel is). Végül morzsoltam bele egy kis petrezselyemzöldet, és összemelegítés után lefedve állni hagytam pár percig, majd azon melegében tálaltam.

Ez a mennyiség 3 bőséges vagy 4 mérsékelt adag egytálétel, illetve tetszés szerint engedhető hosszabb lére, hogy leves legyen. Így vegán étel, egyébként húsevőknek sült kolbászkarikákat vagy főtt füstölt húst adnék hozzá a tálaláskor.

Idő: kb. egy óra elteltével lehet enni, és ennek kb. fele munka
Pénz: kb. 500 Ft
Hazai alapanyagokból, a paradicsomkonzerv és a fűszerek kivételével. (Nemrég találtam meg egy nagyobb adag olasz, natúr paradicsomkonzervet a sufniban, amit igen kedvező áron spájzoltam valamikor. Amúgy újabban házilag állítom elő ezt is, így. Ebből a házi változatból egy (720 ml-es) üveggel használtam volna hozzá.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails