2010. február 1., hétfő

Sütőtökös pite Camembert sajttal

Egyszerű, de ízletes, melengető ebéd a hideg, téli napokra:


A tészta hozzávalói: 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál zabpehelyliszt, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál étolaj, kb. 1,5 dl víz. Mindezeket lágy, de nem ragadós tésztává gyúrtam össze. Vékonyan kiolajoztam egy kerámia piteformát, majd beleegyengettem a tésztát úgy, hogy jó magas pereme legyen a szélén. Fogtam 1 kerek Camembert sajtot (125 g-os Tihany), és éles késsel 12 cikkre vágtam (előbb félbe, a feleket megint félbe, majd a negyedeket háromba). A sajtcikkeket elrendeztem a tésztán. Fél liternyi sült tököt villával összetörtem, hozzákevertem 2 evőkanál őrölt lenmagot, majd teáskanállal a sajtdarabok mellé és közé raktam a pitére. Villával megcsíkoztam a tetejét, díszítésként pedig zsályaleveleket és tökmagot raktam rá. Végül beraktam a hideg sütőbe, és 180 fokra kapcsolva 30 percig sütöttem - a tésztát kell nézni, ha az megsült és elvált a forma szélétől, akkor jó. Eddigre enyhén megpirul a töltelék teteje és átjárja a sajt kiolvadt belseje. Melegen a formából kivillázva ettem, kihűlve jól lehet szeletelni is (a sajtdarabok között elvágva). Ez a mennyiség 2-3 adag főétel.

Megjegyzések:
1) Az ilyesmikhez sose külön sütök egy kevés tököt, hanem egy méretes tök darabjaival telirakom a legnagyobb tepsimet, és így teljes kihasználtsággal égetem a sütőt. Eszek belőle natúr sült tökként, ami pedig nem fogy el jóízűen úgy, azt más módon hasznosítom. Most a tárolt töknek már kezdett volna baja lenni, így meghámozva (krumplihámozóval) és felkockázva került az alufóliával bélelt tepsire, és 200 fokon bő fél óra alatt meg is puhult kellőképpen. Ha majd pürésíteni akarom, akkor nem várom meg, hogy megpiruljon a külseje, így könnyedén össze lehet törni villával (szinte csak keverni is elég).
2) Kifejezetten ízletes tökhöz volt szerencsém, ezért abszolút nem kívántam fűszerezni a tölteléket. A lenmag egy kis szilárdításnak került bele, és be is vált (mondjuk a darált tökmag stílusosabb lett volna, csak későn jutott eszembe :)


Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, de csak 10-15 perc az összeállítás (előzetes töksütéssel számolva, ami ugyan némi idő, de szintén nem jelentős munka)
Pénz: kb. 500 Forint (a múltkori akciós Camembertből az utolsó darab került bele)
Hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails