2010. június 15., kedd

Zöldborsó-karalábé paprikás árpagyönggyel (vegán)

Kedvező áron jutottam szép, tényleg zsenge és ízletes zöldborsóhoz a hétvégi piacoláskor. Igaz, ráment egy délután, mire kifejtettem a mintegy 6 kilót (két elég unalmas focimeccs közben simán belefért), de a fagyasztóba is raktároztam, meg friss fogyasztásra is maradt bőségesen, és ezúttal főszereplővé léptettem elő a mai ebédben:


Éjszakára beáztattam 1 bögre árpagyöngyöt. Másnap leöntöttem az áztatóvizét, majd egy vastag aljú lábasban feltettem főni 1 bögre vízben. Meghámoztam és kis kockákra vágtam 1 nagy (de nem fás!) karalábét, meg elővettem a hűtőből 25-30 dekányi kifejtett zöldborsót. A fővő árpagyöngyhöz adtam 1 evőkanálnyi olajat, 1 teáskanál pirospaprikát és 2 evőkanál sós paprikakrémet, összekevertem, majd rászórtam a tetejére az előkészített zöldségeket. Felöntöttem annyi lével, hogy szűken ellepje (nekem még 1/2 bögre víz kellett hozzá), és miután felforrt, kis lángon, lefedve főztem kb. 20 percet, majd elzártam alatta a lángot, és a fedő alatt állni hagytam még kb. 10 percet. Végül friss petrezselyemzöldet tépkedtem bele és óvatosan összeforgattam az egészet. Ez a mennyiség 3 adag vegán egytálétel vagy 4-5 adagnyi köret. Árpagyöngy helyett barnarizzsel is készíthető.

Idő: kb. 45 perc elteltével lehet enni, de ebből csak 15 percnyi a munka; plusz ne feledkezzünk meg az árpagyöngy beáztatásáról
Pénz: kb. 250 Forint volt a fenti mennyiség
Hazai alapanyagokból.

2 megjegyzés:

harmony írta...

szia
ma ezt főztem. életemben először ettem árpát, de nagyon ízlett, köszi.

Dulmina írta...

Egészségedre! Nálam nagy kedvenc az árpagyöngy, amióta csak megismertem :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails