2010. szeptember 19., vasárnap

Szezámkrémes sült padlizsán (vegán)

A hummusz kapcsán nagyon bejött nekem a szezámsó-olívaolaj-borecet hármas, azóta csicseri helyett sárgaborsóból is készítettem már ilyen fűszerezéssel krémet. Meg padlizsánkrémhez is olvastam ilyesmi ízesítést, és ez rögtön meg is mozgatta a fantáziámat, elraktároztam az ötletet a télire eltett sült padlizsán felhasználásához. Aztán a hétvégén sikerült szép, kicsi, formás padlizsánokat szereznem a piacon. Sajnáltam volna lepürézni őket, ezért inkább félbevágva megsütöttem, majd megkentem őket az ízesítőkkel, főétellé léptetve elő az összeállítást.


Szezámkrémes sült padlizsán
(vegán recept)


Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 4 kis padlizsán
  • 5 evőkanál tahini (pirított, őrölt szezámmag)
  • 3 evőkanál szezámsó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet vagy fehérborecet vagy citromlé
  • kb. 2 evőkanál víz
  • 2 paradicsom

Elkészítése:
  1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat eltávolítjuk. Hosszában kettévágjuk őket, és húsukat ferdén bekockázzuk, minél mélyebben, de arra ügyelve, hogy a héjukat ne vágjuk át.
  2. Vágott oldalukkal felfelé egy tepsire rakjuk őket, majd be a sütőbe, és 200 fokra kapcsolva 20-25 percig sütjük. Amikor kezd barnulni a tetejük, akkor jó.
  3. A kétféle szezámmagot összekeverjük az ízesítőkkel; szükség esetén vizet adunk még hozzá, hogy könnyen kenhető, de semmi esetre se folyós krém legyen belőle. (A tahini és a szezámsó aránya ízlés szerint változtatható, nekem ennyivel volt kellemes, se nem túl keserű, se nem túl sós.)
  4. Ezt rákenjük az elősütött padlizsánokra.
  5. Visszatesszük a sütőbe még 5-10 percre.
  6. Paradicsomcikkekkel díszítve tálaljuk.

Idő: kb. 40 perc elteltével lehet enni, ebből kb. 10 perc munka
Pénz: kb. 200 Forint így szezonban
A zöldségek hazaiak voltak, a szezámkrém hozzávalói viszont alapvetően nem.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails