2010. szeptember 7., kedd

Zöldséges árpagyöngyleves (vegán)

Egyszerű, tartalmas leves, tészta helyett árpagyöngy betéttel. A paradicsomnak és a zöldségeknek köszönhetően igazán telt ízű, a benne főzött árpagyöngynek köszönhetően pedig nem igényel semmilyen külön sűrítést. Alapvetően bármikor elkészíthető, picit mindig az aktuális zöldségkínálathoz igazítva. Én most az idei első pasztinákkal és egy kis szem zöld paradicsommal dobtam fel (az eltenni vett paradicsomok között akadt véletlenül, s így felhasználtam ezt is).


Zöldséges árpagyöngyleves
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 zsályalevél
  • 1-1,5 liter víz
  • 1 kis marék napon szárított paradicsom
  • 2 marék hántolt árpa
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kis pasztinák (vagy zeller)
  • tengeri só
  • frissen darált tarkabors
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:
  1. Ha lehetséges, akkor előzetesen beáztatjuk az árpát néhány órára vagy egy éjszakára (így rövidebb főzést igényel majd).
  2. Vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve picit pirítjuk benne az összevágott zsályalevelet.
  3. Felöntjük a vízzel, beledobjuk az összeaprított szárított paradicsomot, valamint az árpát. Ízesítjük sóval és pár tekerésnyi borssal.
  4. Miután felforrt, kis lángon, lefedve főzzük, amíg az árpa érezhetően puhul.
  5. Közben meghámozzuk és kis hasábokra vágjuk a zöldségeket, majd a leveshez adjuk és együtt főzzük készre.
  6. A végén szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, valamint hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldet is.

Kaldeneker György receptje, saját ízlésemhez és aktuális lehetőségeimhez szabva.


Idő: 30-40perc, aminek legfeljebb a fele munka
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból, pár fűszer kivételével.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, finom lehet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails