2010. október 24., vasárnap

Kakaós körtetorta fordítottan (vegán)

Több receptből ötleteltem össze ezt a könnyed őszi desszertet, mely igen nagy sikert aratott. A cukor finoman karamellizálódik az alján, és a körte levével együtt remekül átitatja a kakaós tésztát. A reform-vegán konyhát nem különösebben kedvelőknek is bátran tálalnám, nem ordít az ízéről, hogy még egészséges is :)


Kakaós körtetorta fordítottan
(vegán recept)


Hozzávalók:

Az aljára:
  • 1 dkg margarin (vagy vaj - csak úgy már nem vegán)
  • 3 evőkanál barnacukor
  • kb. 3/4 kg apró, érett körte
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tésztához:
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (2,5 dl-es bögrével mértem)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál cukormentes kakaópor, átszitálva
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2,5 dl víz
  • 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
Elkészítése:
  1. Sütőpapírból akkora kört vágunk, hogy a formába rakva körben az oldalára felhajoljon egy 3-4 cm-es perem. Vékonyan kikenjük és beleigazítjuk a formába. Megszórjuk 3 evőkanál barnacukorral, és rázogatással eloszlatjuk főleg az alján, de egy kicsi az oldalára is mehet.
  2. A körtéket megfelezzük, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, majd a lyukas oldalukkal lefelé a formába rakosgatjuk. Ha megvan, vékonyan megszórjuk őrölt fahéjjal.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  4. Egy nagy tálba rakjuk a tészta poralakú hozzávalóit, összekeverjük, majd gyorsan hozzádolgozzuk a folyadékokat is. Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá (ettől indul be a szódabikarbóna, a kész sütin egyáltalán nem érezni majd az ízét - de aki tart tőle, használjon citromlevet). Egy könnyen keverhető, kb. piskótatészta állagú massza lesz belőle.
  5. Az összekevert tésztát a körtékre kanalazzuk, becsorgatva közéjük. A végén kanállal elsimítjuk a tetejét.
  6. Berakjuk a sütőbe (nem baj, ha még nem egészen melegedett fel), és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, amikor a tésztába szúrt fogvájó tisztán jön ki (tűpróba).
  7. Tányérra vagy tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. Langyosan és kihűlve egyaránt finom.

Idő: kb. 1 óra összesen, de ennek csak a fele munka
Pénz: kb. 400 Forint a 26 cm-es torta (nekem most 12 szeletes lett, ennyi fél körte fért el körben a szélén)
Alapvetően hazaiból, a barnacukor és a fűszerek kivételével.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails