2010. november 6., szombat

Kelkáposztafőzelék csicsókával (vegán)

A tavalyi erősen feledhető szezon után az idén ismét bőséges csicsókatermésből gazdálkodhatok, úgyhogy akár még főzelékbe is bőven jut belőle. Számos krumplis étel elkészíthető úgy, hogy a krumpli egy része (vagy akár egésze) helyett csicsóka kerül bele - nem tolakodó, de jellegzetes plusz ízt adva az egésznek. Viszont a csicsóka kevesebb főzést igényel, mint a krumpli, így vagy a berakás sorrendjével, vagy az elhelyezésével érhető el, hogy ne menjen szét a végére. Ezúttal a szokásos kelkáposztafőzeléket egészítettem ki a csicsókával.


Kelkáposztafőzelék csicsókával
(vegán recept)


Hozzávalók (4-6 adaghoz):
  • 30-40 dkg krumpli
  • 1 közepes fej kelkáposzta (kb. 80-90 dkg)
  • 30-40 dkg csicsóka
  • víz, amennyi ellepi a krumplit
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál őrölt köménymag (vagy egész, vagy durvára tört, tetszés szerint)
  • 3-4 evőkanál zabpehelyliszt
Elkészítése:
  1. A krumplit és a csicsókát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Utóbbiból a nagyobb, kevésbé göcsörtös darabokat érdemes válogatni erre a célra, és nem feltétlenül egészben lehet hozzáférni minden részéhez - szükség szerint vágjuk hát el (a patiszonnál is ez a trükk), illetve a kisebb dudorokat ne sajnáljuk elfaragni. A káposztát negyedbe vágjuk, majd kis darabokban lefaragjuk a torzsájáról. A levélereket nem szükséges kivágni, csak arra ügyeljünk, hogy ne hosszában, hanem keresztben vágjuk kis darabokra.
  2. Az előkészített zöldségeket belerétegezzük egy nagy fazékba: Az aljára kerüljön a krumpli, és annyi víz, ami ezt épp ellepi, aztán jön a káposzta, végül a csicsóka. Így ez utóbbi csak párolódik a tetején, de nem fő szét, mire kész lesz az egész étel.
  3. Először nagy lángon felmelegítjük, majd kis lángon, lefedve pároljuk, amíg a káposzta összeesik, a krumpli pedig haraphatóra fő az alján. Csak ekkor keverjük össze, hozzáadva a fűszereket is, és így főzzük néhány percig.
  4. A sűrítéshez megszórjuk kevés zabpehelyliszttel, majd összekeverjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem érjük a kívánt állagot. Szükség esetén kevés vizet is adhatunk hozzá, ha nagyon elfőtte, illetve hígabban, vagy több kötőanyaggal szeretjük a főzeléket.
  5. Magában vagy tetszőleges feltéttel tálaljuk.
Idő: kb. 1 óra elteltével lehet enni, és egy jó fél óra munka van vele
Pénz: kb. 250 Forint a fenti mennyiség
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails