2011. február 10., csütörtök

Sárgaborsós sütőtökleves (vegán)

Nemrégiben megkeresett a kecskeméti Fűszeráruház cégvezetője, és kérhettem egy mintacsomagot a kínálatukból. Istivel az indiai fűszerekre esett a választásunk, hiszen nagyon sok ízletes vegetáriánus étel hazája ez. Ebben a zord időben pedig különösen jólesik egy-egy fűszeres fogás.

Ilyet még talán sose csináltam korábban, hogy a fűszer legyen a kiindulópont, ahhoz válasszak fő hozzávalókat. Abban persze biztos voltam, hogy a zacskón ajánlott szárnyashús témát kihagyom, és most talán a gyümölcsök helyett is inkább a magok meg a zöldségek közül kerülnek majd ki a befutók. Némi gondolkodás után pedig már főtt is ez az étvágygerjesztően sárga leves, amelyben a sárgaborsót és a sütőtököt remekül feldobta a Bombay fűszerkeverék kellemesen csípős íze. Evéskor pedig Isti szokás szerint megpróbálta kitalálni, hogy miből van a vacsora. A két fő összetevő persze könnyedén felismerhető volt, de a fűszerkeverékből is elég sok összetevőt sikerült azonosítania. 


Sárgaborsós sütőtökleves
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 tartalmas adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) sárgaborsó
  • 4 bögre víz
  • 3 bögre felkockázott sütőtökhús
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 2-3 teáskanál Bombay fűszerkeverék (curry, tengeri só, kurkuma, fehérbors, petrezselyem és gyömbér van benne)
  • 1/2 teáskanál tengeri só

Elkészítése:

A megmosott sárgaborsót feltesszük főni a vízben. Meghámozzuk és felkockázzuk a sütőtököt, majd amikor a borsó már érezhetően puhul (kb. 30-35 perc főzés után), hozzáadjuk, és együtt főzzük készre (10-15 perc, ne várjuk meg, míg szétesik a tök). A tökkel egyidőben hozzátesszük az olajat és a fűszerkeveréket is, a végén pedig ízlés szerint sózzuk, ha szükséges. A sárgaborsónak köszönhetően nem igényel külön sűrítést.


Idő: 50 perc elteltével lehet enni, ebből kb. 15 percnyi munka
Pénz: 200 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails