2011. június 21., kedd

Kakukkfüves karfiolleves (vegán vagy laktovega)

Annyira kedvező áron jutottam a piacon gyönyörű karfiolhoz a hétvégén, hogy nem is csak egy fejet vettem, mert tudtam, hogy úgysem fog ránk romlani, és meg se unjuk. Az egyikből paprikás lett tegnapelőtt, most meg levest készítettem a másikból. Szeretem, amikor még olyan zsengék, hogy a leveleiket meg a torzsájukat is nyugodtam el lehet fogyasztani, mert ezek is ugyanolyan kellemes karfiolízűek, mint a többi rész, és még csak véletlenül sem fásak alul sem. Ebben a levesben ráadásul nem is látszik mindez, mert sűrítőanyagként, összeturmixolva van benne. Így lesz ez egy könnyű, ízletes fogás, és mellékesen még a "hulladékot" is értelmesen felhasználtuk.


Kakukkfüves karfiolleves
(vegán recept)

Hozzávalók 4-5 adaghoz
1 közepes fej karfiol, 3-4 közepes szem krumpli, víz, 1 evőkanál sós paprikakrém, 1 csipet őrölt köménymag, 1 babérlevél, 1 kis csokor kakukkfű, só, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, tányéronként 1-1 evőkanál fehérborecet vagy citromlé (elhagyható)

Elkészítése
A karfiolt rózsáira, majd falatnyi darabokra szedjük. A torzsáját és az ép leveleit sem dobjuk ki, hanem összeaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az előkészített zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi őket. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a köményt és a babérlevelet is. Körülbelül 10-15 perc elteltével, amikor a karfiol már roppanós-puha, a nagyobb, szebb karfiolrózsákat kiszedjük egy tányérra, a többit pedig puhára főzzük (kb. 10 perc). A tűzről levéve eltávolítjuk belőle a babérlevelet, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük bele a karfiolrózsákat és beletépkedjük a kakukkfűleveleket. Lefedve állni hagyjuk, míg ehetőre hűl. Ekkor ízlés szerint utánasózzuk, valamint belekeverjük az olajat, és tálaljuk. Így is finom, de a savanykás ízek kedvelői tegyenek az adagjukba egy kis fehérborecetet vagy citromlevet is.

Tippek
Ha akarjuk, kevés tejjel vagy tejföllel/joghurttal is dúsíthatjuk a levét (így laktovegetáriánus fogás lesz).
A kakukkfű szerintem nagyon illik hozzá, de ha nincs friss, szárított helyett inkább használjunk valami más friss zöld fűszert, mondjuk petrezselyemzöldet (és persze ennek megfelelően nevezzük át az ételt).
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails