2011. július 8., péntek

Töltött káposzta (vegán vagy laktovega)

Gondoltam egyszer, vegetáriánusként ugyan miért is ne ehetnék már én is töltött káposztát? Csak én darált hús helyett kukoricát tettem a rizs mellé a töltelékbe. Akik szeretik a hagyományos töltött káposztát, de nem esznek húst, azoknak ajánlom ezt a húsmentes változatot.



Töltött káposzta
(vegán vagy laktovegetáriánus recept)


Hozzávalók (egy 6 literes fazékba, kb. 20 töltelék, ami 6-8 adag)

A káposztához:
  • kb. 4 liter víz
  • egy közepes-nagy méretű, tömött fej káposzta (bő 1 kg)
  • 5 evőkanál ételecet (10%-os)
  • 1 teáskanál tengeri vagy ásványi só
  • 2 babérlevél
A töltelékhez:
  • 1/2 kg barna rizs
  • 3 teáskanál vegamix
  • 2 teáskanál tengeri vagy ásványi só
  • 2 púpos evőkanál őrölt csemegepaprika
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 3-4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 30 dkg morzsolt kukorica vagy 1 kukoricakonzerv
Tálaláskor:
  • tejföl

Elkészítése

Feltesszük a vizet melegedni. A káposzta torzsáját éles késsel kivágjuk, kb. a fele mélységig csak, hogy ne lyukadjanak ki a levelek, majd a káposztát a vízbe tesszük. A főzővízhez hozzáadjuk a sót, az ecetet és a babérlevelet. Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve főzzük, körülbelül 10 percig. Közben megfordítjuk a káposztát a vízben, hogy a másik oldala is puhuljon meg. Ezután kiemeljük a káposztát a vízből, és miután hűlt egy kicsit, óvatosan leválasztjuk a leveleit. Ajánlott a káposztalevelek vastag ereit éles késsel elvékonyítani, mert így kevésbé törhetnek meg behajtogatáskor. A kisebb leveleket egy vágódeszkán egymásra illesztjük és feldaraboljuk. Ezek a káposztavagdalékok az edény aljára fognak kerülni. A főzővizet nem öntjük ki, mert azt még felhasználjuk a további főzéshez.

Egy tálba öntjük a rizst, hozzáadjuk a fűszereket, kukoricát, és némi olajat. Ezután bal kezünkbe vesszük a káposztalevelet úgy, hogy a főerével párhuzamos vonalba legyen alkarunk, és a hasadás elkerülése végett a levél belső oldala (homorú) legyen felfelé. Ráhelyezünk annyi töltelékadagot a levélre (méretétől függően), hogy azt könnyen tudjuk majd hajtogatni, és hogy a töltelék főzéskor ne jöjjön ki belőle. Először a levél bal szélét kicsit behajtjuk, majd alulról felfelé feltekerjük, ezután a jobb oldalánál befelé nyomkodjuk azt ujjunkkal azért, hogy a levél jól magában tartsa a tölteléket. Ne tekerjük túl szorosan, mert főzéskor a töltelék tágulása a levél hasadását okozhatja! Az így elkészített gombócokat úgy tesszük az edénybe, hogy a levél oldalszéle alul legyen, szintén azért, hogy a töltelék a levélben maradjon. Miután belehelyeztük mindet, felöntjük a főzővízzel, hogy ellepje őket. A kellően puhává fövés végett egy kisebb fedőt is tegyünk nehezéknek a káposztákra. Kavargatás helyett az edényt olykor oldalirányban forgassunk meg a letapadás elkerüléséért. Kb. egy óra hosszáig főzzük. Tálaláskor tejfölt is tehetünk rá.


Dulmina megjegyzései: Köszönöm a Főkóstolónak a finom ételt és a konyhai szabadnapot! Nem véletlen, hogy eddig semmilyen töltött káposzta recept nem volt a blogomban - ugyanis nem vagyok különösebb barátságban ezzel az étellel. Az együtt fövő savanyú káposzta és füstölt hús szagával (elnézést, nekem az az) ki lehet kergetni a világból, és nem az a fajta vega vagyok, aki feltétlenül a hagyományos ízekre vágyik húsmentesen. Viszont nyitott vagyok az újdonságokra, és elmondás alapján egyből nagyon szimpatikus volt Isti receptje. Tavaly karácsonykor már volt szerencsém náluk ehhez a finomsághoz, most pedig itt is elkészítette. Ez a fajta töltött káposzta egyáltalán nem nehéz étel, még a nyári melegben is igen jólesett. A levébe eredetileg tejes-lisztes sűrítés került még a végén, de ez most elmaradt, és nem is volt hiányérzetünk miatta. Így alapból vegán és gluténmentes fogás lett, tálaláskor pedig ki-ki eldöntheti, hogy kér-e rá tejfölt, s ha igen, normál vagy növényi változatot.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails