2012. június 11., hétfő

Sajtmártásos karfiol (laktovegetáriánus)

Semmi extra, de azért itt a helye, mert nagyszerű kis hétköznapi ebéd. Azt meg mindenki döntse el ízlés szerint, hogy előny vagy hátrány, hogy határozottan érezni benne a karfiol ízét. Aki hozzám hasonlóan úgy gondolja, hogy előny, csak az olvasson tovább!


Hozzávalók (vegetáriánus főételnek 2 személyre)
1 közepes fej (kb. kilónyi) karfiol
2-3 evőkanál vaj vagy ghí
2 púpozott evőkanál Graham-liszt
1 teáskanál őrölt mustármag (vagy 1 evőkanál mustár)
1/2 liter tej
só, bors
10 (de inkább 15) dkg sajt (már megint házisajtot használtam cheddar helyett...)

Rózsáira szedjük a karfiolt, majd falatnyi darabokra vagdossuk. (Az ilyenkor kapható karfiolok még nem öregek, a torzsájuk is ehető, sőt, az igazán friss példányoknak a levelei is.) Annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, roppanós-puhára főzzük (ellenőrzése: egy torzsadarabba villát szúrunk, ha tanúsít ugyan némi ellenállást, de belemegy, akkor jó).
Amíg a karfiol fő, elkészítjük a sajtszószt. Vastag aljú, mély serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és állandó keverés mellett habzásig pirítjuk rajta a lisztet és a mustármagot. A tűzről félrehúzva apránként hozzáöntjük a tejet, közben folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Kis lángon sűrűsödésig főzzük, továbbra is kevergetve. Végül sóval és borssal ízesítjük, valamint belekeverjük a lereszelt sajt kb. 2/3-át.
Közepes tepsibe (kb. 20 x 30 cm) rakjuk a leszűrt karfiolt, ráöntjük a sajtszószt, majd rászórjuk a maradék reszelt sajtot. 170 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.

Forrás: GoodFood 2012. május (Sajtmártásos brokkoli és karfiol - így még tarka is lenne, viszont számomra a karfiol sokkal elérhetőbb, és a lényeget magában is tudja)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails